Prosjektbilde - Grønn bakgrunn med mockup av Samfundet Gjøvik sin nettside på desktop og mobil

Digitalt design

Samfundet Gjøvik

Skoleprosjekt

Nettsiden til Samfundet Gjøvik har et veldig stort forbedringspotensiale, både når det kommer til universell utforming og det visuelle uttrykket til siden. Oppgaven vår ble derfor å utforme en ny nettside med bedre navigasjon og mer fokus på brukervennlighet.

I dette prosjektet har vi fokusert mye på retningslinjene for tilgjengelighet på nettsider (WCAG), og har kommet fram til en løsning som tar hensyn til brukeren og gjør det enkelt å finne fram på nettsiden. Løsningen vår består av et grønt fargepalett med bra kontraster som matcher fargene man finner i lokalene til Samfundet Gjøvik, og et oppsett som gjør nettsiden mer oversiktlig.

Dette prosjektet ble løst gruppevis, og jeg jobbet sammen med Jenny E. Beisland, Maren Diesen og Tiril S. Hansen

Verktøy: Figma & Figjam

Innsiktsarbeid

Innsiktsarbeidet til dette prosjektet var omfattende og bestod av å analysere den originale nettsiden, utføre brukertesting, og lage «affinity diagram» og «user journey map»

Analyse av nåværende nettside

Den nåværende nettsiden bruker mye pastell­farger som blant annet kan påvirke lesligheten noen steder pga dårlig fargekontrast. I tillegg er navigasjons­systemet dårlig fordi det blant annet er vanskelig å finne mer informasjon om hvert arrangement, og catering menyen er gjemt under «bespisning» som kan være forvirrende når man ikke vet hva dette betyr.

Samfundet Gjøvik sin originale nettside på mobil: Forside
Samfundet Gjøvik sin originale nettside på mobil: Oversikt over arrangementer
Samfundet Gjøvik sin originale nettside på mobil: Oversikt over lokaler
Samfundet Gjøvik sin originale nettside på mobil: Informasjon om storsalen
Samfundet Gjøvik sin originale nettside på pc: Forsiden Samfundet Gjøvik sin originale nettside på pc: Oversikt over lokaler
Samfundet Gjøvik sin originale nettside på pc: Informasjon om Storsalen Samfundet Gjøvik sin originale nettside på pc: Oversikt over arrangementer

Brukertesting

Etter å ha analysert nettsiden på egenhånd, valgte vi å utføre bruker­testing med personer fra ulike aldersgrupper. Dette gjorde vi ved å be personene om å utføre ulike oppgaver, mens vi observerte hvordan de løste dem. Ut ifra dette fant vi ut hvilke problemer og utfordringer nettsiden har, som vi skulle jobbe med å løse. Deretter samlet vi hovedfunnene fra brukertestingen i et «affinity diagram», for å få en bedre oversikt over hva vi måtte tenke på når vi skulle designe løsningen vår.

Affinity diagram Affinity diagram

User journey map

Vi lagde også et «user journey map» for å vise hva brukeren syntes fungerte og ikke med nettsiden.

User journey map

Personas

Til slutt brukte vi all dataen vi hadde samlet til å utvikle 2 personas med hvert sitt scenario, som vi brukte som utgangspunkt når vi skulle løse hovedproblemene på nettsiden.

Persona Klara Næmmen
Persona Paul Petersen

Designprosess

Etter all brukertestingen, startet vi på selve designprosessen. Denne gikk hovedsaklig ut på skissing, idémyldring og prototyping.

Skisser

Vi startet med å skisse opp noen idéer til hvordan nettsiden vår kan se ut, og diskuterte hva slags oppsett som fungerte og ikke.

Tidlige skisser for layout på mobil (bilde 1)
Tidlige skisser for layout på mobil (bilde 2)

Enkel lo-fi mobil

Deretter gikk vi over til å utvikle en digital lo-fi versjon av nettsiden. Vi startet med mobilversjonen, og var bare innom én annet idé før vi kom fram til resultatet som vises her.

Enkel lo-fi mobil

Enkel lo-fi desktop

Vi brukte oppsettet fra mobilversjonen til å sette opp en lo-fi versjon for desktop også. Det ble et par små endringer for å få ting til å fungere på en større skjerm, men alt fungerer på så og si samme måte.

Enkel lo-fi desktop

Detaljer lo-fi mobil

Når vi hadde blitt enige om hvordan layoutet skulle se ut, gikk vi videre til mer detaljer lo-fi prototyping. Her begynte vi å implementere farger, bilder og effekter til løsningen vår. Vi endte opp med et design med varme, myke fargetoner og avrundede kanter som gjør at nettsiden representerer den samme varme følelsen som man får av å være på Samfundet Gjøvik.

Detaljert lo-fi mobil

Detaljert lo-fi desktop

Både desktopversjonen og mobilversjonen har de samme fargene og bildene, så prosessen med å implementere dette på desktopversjonen gikk relativt raskt så fort mobilversjonen var ferdig.

Detaljert lo-fi desktop